Vård av sjukt barn, eller VAB som det ofta förkortas, innebär att man kan vara hemma från arbetet med ett sjukt barn och få ersättning (tillfällig föräldrapenning) från det att barnet har fyllt åtta månader till dagen innan barnets 12-årsdag samt vid specialfall så som om barnet omfattas av LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade).
Innehållsförteckning
Innan 2019 skulle vård av sjukt barn anmälas och ersättning ansökas om hos Försäkringskassan den första dagen av VAB:en, men nu lämnar man (arbetstagaren) istället in en ansökan för ersättning hos Försäkringskassans webbsida då barnet har tillfrisknat (dock senast 90 dagar efter den första VAB-dagen sedan 2019) och anmäler VAB:en till arbetsgivaren, som oftast har olika lokala rutiner att följa.
För att kunna få ersättning för VAB, s.k. tillfällig föräldrapenning, behöver barnet bo i Sverige alternativt inom EU/EES eller i Schweiz och personen som ska ta emot ersättningen måste vara försäkrad i Sverige samt ha en inkomst från exempelvis arbete. Skulle det vara så att barnets vårdnadstagare/ordinarie vårdare också är sjuk, kan en annan person VAB:a och därmed ta emot ersättningen.
Under det nästan halva seklet som föräldrapenning och VAB-ersättning (även kallade föräldraförsäkringen) funnits har reglerna hunnit ändras mycket – åldersgränsen har höjts, antal VAB-dagar har öka och överlåtelsemöjlighet har införts. Dessutom har ersättningsnivåerna har sänkts och höjts fram och tillbaka. När föräldrapenning först infördes på 70-talet kallades den för tillfällig föräldrapenning och kunde bara användas på max 10 dagar om året till dess att barnet fyllde 10 år. I takt med att båda föräldrarna i större utsträckning började arbeta eller arbetade mer än tidigare ökade användningen av försäkringen, som tidigare kallades för moderskapsförsäkringen, för båda könen. Att man införde en gemensam föräldraförsäkring istället för den tidigare moderskapsförsäkringen var en del i arbetet mot ett mer jämställt arbets- och familjeliv
Vid VAB betalas en ersättning motsvarande ungefär 80% av förälderns/vårdarens lön ut, men denna ersättning kan endast betalas ut för 120 dagar på ett år och det finns även en övre maxgräns för hur mycket pengar som kan betalas ut i VAB (se Försäkringskassan för aktuella summor). Ersättningen som betalas ut räknas inte till de sjukpenningsgrundande inkomsterna.
I det fall att barnet är långvarigt sjukt, d.v.s. 8 dagar (även dagar då ersättning inte tas ut räknas in i de 8 dagarna) eller fler, behöver ett sjukintyg från utbildad sjukvårdspersonal (läkare eller sjuksköterska) utfärdas. Skulle ett barn däremot vara allvarligt sjukt tas gränsen bort och båda föräldrarna får stanna hemma med ersättning en obegränsad tid. Två föräldrar till ett barn delar tillsammans på en ”pott” på 120 dagar per år, vilket är maxgränsen för VAB för ett och samma barn.
När ens barn blir sjukt händer det ibland mitt på dagen så att man måste lämna arbetsplatsen då. Som tur är går det att ta ut VAB för bara en del av dagen och då kan dagen delas in i timmar och alltså som minst åttondelar. Då räknas endast den del man inte arbetade som VAB-tid.
Som tidigare nämnt är det inte bara barnets föräldrar som kan ta ut VAB, utan vem som helst som förlorar inkomst från p.g.a. vård av sjukt barn täcks av lagen om föräldraledighet och anmäler VAB:en hos Försäkringskassan. Båda föräldrarna till barnet får inte ”vabba” samtidigt, oavsett hur många barn som är sjuka, men om en annan person vårdar det sjuka barnet kan en förälder ändå ta ut VAB för en del av den arbetsdagen. Dessutom får föräldrarna varva VAB:en och exempelvis ta ut VAB varannan dag under en sjukperiod.
Beskrivning
Använd denna mall vid gåva av fastighet för att enkelt göra i ordning gåvobrevet som måste upprättas för giltigheten av överlåtelsen. Se även bilagan i PDF-format som beskriver riktlinjerna kring ifyllnad av gåvobrevet och förklarar vilken information som ska finnas i respektive ruta. Överlåtande av en fastighet i form av en gåva kan exempelvis ske inom ett äktenskap och då fungerar mallen utmärkt.
Nedan uppgifter är obligatoriska för gåvobrevets giltighet:
Officiell beteckning av fastigheten (registerbeteckningen) t.ex. Gävle Österhamn 1:18).
Tillträdesdag (detta behövs för att gåvotagaren ska kunna söka lagfart).
I de fall gåvan ska delas mellan flera gåvotagare behöver den andel varje gåvotagare tar emot finnas i gåvobrevet i bråkdels form och INTE i procentform (t.ex. 1/5). Detta gäller även om två personer delar på fastigheten med en halva var.
Samtliga givares och gåvotagarens underskrifter
Namnteckning från två vittnen som bevittnat gåvogivarens/gåvogivarnas underskrifter
I de fall en gåvogivare är gift och fastigheten är giftorättsgods eller om fastigheten är givarens enskilda egendom p.g.a. äktenskapsförord men makarnas gemensamma bostad måste den andre maken samtycka till gåvan skriftligen, förslagsvis direkt i gåvobrevet. Fastighetsöverlåtelser måste registreras genom ansökan om lagfart hos Lantmäteriet och till ansökan behöver gåvobrevet i original samt en bestyrkt kopia bifogas. I de fall gåvan sker inom ett äktenskap mellan makar behöver överlåtelsen registreras i Äktenskapsregistret hos Skatteverket, innan lagfart kan beviljas. Gåvobrevet ska då bifogas till Skatteverket i original (utan kopior) och varje make/maka behöver registrera vilket totalt blir två registreringar.
Beskrivning
För att ett testamente ska vara giltigt måste det upprättas skriftligt och denna mall kan användas för att upprätta följande typer av testamente:
Testamente 1: Inbördes testamente mellan makar med särkullbarn
Testamente 2: Inbördes testamente mellan makar med gemensamma barn och särkullbarn
Testamente 3: Inbördes testamente mellan sambor
Testamente 4: Testamente av ensamstående
Testamente 5: Testamente till förmån för bröstarvinge
Testamente 6: Testamente till förmån för en organisation
Testamente 7: Testamente med legat
För att förenkla utformningen av testamentet medföljer en PDF-fil som förklarar vilka uppgifter som måste framgå och vilka regler som finns att förhålla sig till
Om testamente
Eftersom ett testamente ska tillämpas först när testatorn är avliden är det svårt att bevisa vad dennes vilja var om testamentet inte upprättats skriftligt vilket är anledningen till att detta är ett krav för giltighet av testamente. Detta innebär dessutom att testamentet är den enda riktiga hjälpen i beslut om hur kvarlåtenskapen ska fördelas och därför är det viktigt att man uttrycker sig så tydligt som möjligt så att det inte råder några tvivel på vad det är man menar när förordnandet ska verkställas.
I slutet av testamentet ska testatorns underskrift i bläck med beständig skrift finnas och det är viktigt att testamentet är daterat så att det lätt kan urskiljas som det senaste upprättade testamentet och därför det giltiga (om det skulle finnas flera). Det går även bra att upprätta det senaste testamentet som ett tillägg (det måste framgå att det är ett tillägg) till ett tidigare testamente och i sådana fall gäller fortfarande det äldre testamentet bortsett från de ändringar som har gjorts i och med tillägget (på de punkterna gäller istället det nya testamentet). I de fall testatorns psykiska hälsa var påverkad och varierade över tiden är datumet dessutom viktigt för att i efterhand kunna bedöma stabiliteten i det psykiska tillståndet vid tidpunkten för upprättandet och därmed att testatorn var ”vid sina sinnens fulla bruk och med fullt och sunt förstånd”.
För giltighet av testamentet krävs att:
det är bevittnat av (minst) 2 (två) personer
vittnena inte är bland de närmsta anhöriga till testator
vittnena är behöriga (dvs inte är underåriga eller psykiskt störda)
vittnena inte är jäviga (d.v.s. inte har ett eget intresse för det som står i testamentet samt inte är omnämnda i testamentet)
Viktigt att tänka på är att det endast är originalet (underskrivet och bevittnat) som är rättsligt giltigt och att kopior alltså inte gäller. Det kan därför vara bra att upprätta ett flertal, identiska original som bevittnas och undertecknas samt dateras till samma datum.
Beskrivning
Anvisningar till mallen Framtidsfullmakt
Använd denna mall för att underlätta utformningen och upprättandet av en juridiskt korrekt framtidsfullmakt. Med mallen medföljer en PDF-fil som förklarar vilka uppgifter som måste framgå och vilka regler som finns att förhålla sig till. Mallen finns i fyra versioner och varje mall har plats för upp till fyra fullmaktshavare i de fall man önskar ge flera personer framtidsfullmakt.
Om framtidsfullmakt
Framtidsfullmakt är en form av ställföreträdarskap för personer över 18 år (tillsammans med god man och förvaltarskap). Den används för att en annan person ska ha rätt att sköta dina ekonomiska och personliga angelägenheter om du själv inte längre är förmögen att sköta detta själv p.g.a. sjukdom eller liknande. I förtid kan du alltså utse en person som kan fatta denna typ av beslut för din räkning, i det fall du skulle bli oförmögen till att sköta det själv, och det är detta som kännetecknar en framtidsfullmakt och skiljer den från en vanlig fullmakt då denna alltså träder i kraft vid en obestämd tidpunkt i framtiden.
Framtidsfullmaktens giltighet
För att en framtidsfullmakt ska vara giltig krävs det att den upprättas skriftligt, att fullmaktsgivaren är vid sina sinnens fulla bruk och att fullmaktsgivarens underskrift (eller intyg till sin underskrift) bevittnas av två personer samtidigt. Dessa två vittnen måste vara behöriga vilket innebär att de inte får vara underåriga, psykiskt störda eller anhöriga till fullmaktsgivaren.
Fullmaktshavare
I princip vilken person eller vilka personer som helst kan utses till fullmaktshavare i en framtidsfullmakt. Man har även valet att utse flera fullmaktshavare att sköta olika angelägenheter exempelvis ekonomiska eller personliga.
Framtidsfullmaktens giltighetstid
Framtidsfullmakten träder i kraft när fullmaktshavaren bedömer att fullmaktsgivaren inte längre är förmögen att sköta sina angelägenheter eller fatta beslut själv. Fullmaktsgivaren kan dock villkora ikraftträdandet med en prövning i tingsrätt av dennes hälsotillstånd och även fullmaktshavaren kan begära att få frågan prövad av domstol. Fullmaktsgivaren har rätt att återkalla fullmakten och den upphör gälla automatiskt om denne får en förvaltare eller god man.
Kontroll av fullmakthavarens verksamhet
I och med framtidsfullmakten har fullmaktshavaren en lojalitets- och samrådsplikt i förhållande till fullmaktsgivaren och fullmaktsgivaren kan i förväg (i framtidsfullmakten) utse en person som ska granska fullmakthavarens verksamhet och som har rätt att erbjuda att uppdraget redovisas. I de fall ingen person har utsetts i framtidsfullmakten som rätthavande av granskning går denna rätt till make, sambo eller närmaste släkting till fullmaktsgivaren. En sådan rätt har även överförmyndaren som även kan besluta om helt eller delvist upphörande av framtidsfullmakten om denna missbrukats av fullmaktshavaren.