Vad är Fakturametoden?

Till skillnad från kontantmetoden bokför företag som använder sig utav fakturametoden fakturor i två steg. Kundfakturorna bokförs när de skapas, och leverantörsfakturor när de kommer in. Sedan bokför företagen om fakturorna när väl de har betalats eller när inbetalning kommer. De behöver alltså inte vänta med att bokföra fakturan tills att den har blivit betald som i kontantmetoden. 

Vilka företag måste använda fakturametoden?

Alla företag kan själva välja att använda fakturametoden, men för företag med en årlig nettoomsättning som överstiger 3 miljoner kronor är det obligatoriskt.

Hur bokför man med fakturametoden?

Den största skillnaden mellan bokförings metoderna är att i fakturametoden bokför företaget alla fakturor på direkten. Därmed kommer samtliga av företagets fakturor att finnas med i bokföringen och kan på så vis visa en klarare bild av företagets räkenskaper. Det underlättar även för företaget att hålla kolla på förfallna fakturor, faktura datum och uppkommande faktura in- och utbetalningar.

Fakturametoden och moms

Eftersom att fakturorna tas upp på direkten i fakturametoden, redovisar företag som använder sig utav den bokföringsmetoden moms i sin momsdeklaration tidigare än företag som använder bokslutsmetoden. När företag registrerar sig för moms redovisning ska det uppges att nyttjande av fakturametoden önskas.

Kontakta oss

Kontakta mig för en gratis konsultation!